HPMblog

trening – dieta – zdrowy styl życia

wtorek

21

Październik 2014

4

komentarzy

Owsiane

Napisała: , w kategorii: dieta

Nie przypominam sobie, bym jadała płatki owsiane będąc dzieckiem. Może w przedszkolu, ale nie jestem pewna, a przynajmniej tego nie zarejestrowałam. Tak naprawdę zetknęłam się z nimi jako nastolatka i oczywiście nie wpadłam wtedy na tak szatański plan by je jeść. Kto by tam jadł owsiankę? Miałam na nie zupełnie inny pomysł… robiłam z nich kosmetyki… 

Już wtedy miałam niezrozumiałe zaufanie do natury. Moja wiedza kosmetologiczna była żadna. Kieszonkowe też raczej wolałam wydawać na inne przyjemności, za to z wielką pasją wczytywałam się w stare podręczniki zielarskie i książki „gospodyń domowych”. Kilka babcinych rad i tak oto powstała pierwsza moja maseczka do twarzy: płatki owsiane zalane ciepłą wodą i miód. Przyznam się, że jak na ówczesną moją wiedzę, to mieszanka ta była niezwykle skuteczna. Pozostawiała cerę gładką i łagodziła stany zapalne. Teraz już wiem, że to był efekt zawartych w płatkach minerałów (selen, magnez), witamin (E, B1, B6) a także substancji śluzowych, które pomagają goić zmiany skórne, a także antyseptycznych i nawilżających właściwości miodu.

Do spożywania płatków owsianych dorastałam długo. W zasadzie dopiero, gdy zainteresowałam się kuchnią Pięciu Przemian spróbowałam pierwszej w życiu owsianki. Nie powiem, bym zapałała do niej szczególną miłością, ale robiłam dość często bo przecież ZDROWE!

Im więcej czytałam na ten temat, tym częściej owsianka gościła w moim menu. Gotowana z naturalnych płatków, nie tych błyskawicznych. Wytrawna, bo nie przepadam za słodkim. Bez mleka. Tylko na wodzie z odrobiną soli. I tak mam do dziś. Później spotkałam się z opiniami, że częste spożywanie płatków owsianych może prowadzić do odwapnienia organizmu, więc zaczęłam dawkować ją ostrożnie i bliżej przyglądać się o co chodzi?

A chodzi o kwas fitowy. Związek chemiczny, który wiąże minerały (wapń, cynk, potas, magnez), a tym samym ogranicza ich wchłanianie do organizmu. Dlatego zaleca się gotowanie płatków owsianych co pomaga zredukować poziom fitynianów. Ale…

…zgłębiając literaturę na ten temat nie natrafiłam na żadną wzmiankę o badaniach, które potwierdziły by ten fakt. Wszystkie publikacje opierają się na „może mieć wpływ”, „zaleca się”, „odradza się”. Nie ma konkretów.

Czy płatki owsiane są zatem zdrowe?
Są. Nie mam co do tego żadnych wątpliwości. W czasach, w których żywność głownie nas truje a nie odżywia, płatki są ostoją zdrowia. Bogate w węglowodany, białko, błonnik,  cynk, żelazo, wapń, witaminy… na pewno nie narobią szkód w naszym organizmie. Nie zaprzątam sobie tym już głowy i odchodzę od gotowania płatków jako jedynego sposobu na ich przyrządzanie. Wsypuję suche do sałatki, panieruję w nich kotlety, mielę na mąkę i robię naleśniki…

Jedyne o czym warto pamiętać, to że gotowane płatki mają wyższy IG, łatwiej uwalniają energię, mają mniej kwasu fitowego. Suche za to dłużej sycą, bo wolniej uwalniają energię i mają niższy IG…

Owsiane są zdrowe i nie należy ich pomijać w diecie.

4 komentarze

  1. MamaLemurka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *