HPMblog

trening – dieta – zdrowy styl życia

środa

29

Październik 2014

4

komentarzy

Spaghetti inaczej

Napisała: , w kategorii: przepisy

Na pomysł zrobienia spaghetti z pulpecikami wpadłam po obejrzeniu filmu Hancock. Scena posiłku to jedna z nielicznych, które zapamiętałam. Z racji tego, że nie przepadam za sosem bolognese pomyślałam, że to jest dobra alternatywa dla przemycenia mięsa (mielonego) do dania. Robiłam więc różne wariacje na ten temat i niemal każda trafiona. 

Tym razem skorzystałam z przepisu Okrasy i muszę przyznać, że jest całkiem niezły, choć zrobiłam go trochę po swojemu. Użyłam makaronu pełnoziarnistego, a także własnych suszonych pomidorów. Końcem lata spędziłam w kuchni kilka dni susząc w piekarniku kolejne partie, mając jednocześnie nadzieję, że „coś z tego wyjdzie”. Otwarłam do tego dania pierwszy słoik. Wyszły! Może nie są tak aromatyczne jak te kupne, ale po tym eksperymencie stwierdzam, że polski pomidor też nadaje się do suszenia. Miałam więc dodatkową satysfakcję z przygotowania tego spaghetti.

Kolejnym plusem jest sos, do którego zostały użyte tylko pomidory, cebula i czosnek… 100% natura! I tak naprawdę nie potrzeba nic więcej by zrobić zdrowy, pełnowartościowy posiłek.

Przepis oczywiście znajdziecie na stronie: Kuchnia Lidla.

I coś mi się wydaje, że pomału kończą mi się przepisy z książki Pascal kontra Okrasa. Miałam ochotę przerobić je wszystkie, ale z racji tego, że przez ostatni rok dość radykalnie zmieniłam dietę, wiele z nich po prostu odpada. Na szczęście moja własna wiedza kulinarna dość mocno się rozwinęła, więc będę przemycać swoje autorskie 😉

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *