HPMblog

trening – dieta – zdrowy styl życia

czwartek

18

Luty 2016

5

komentarzy

Energia na talerzu

Napisała: , w kategorii: przepisy

Mam słabość do sałatek. W większości są one jedną wielką improwizacją, mniej lub bardziej trafioną. Albo wymyślam koncepcję w sklepie i dobieram produkty, albo bazuję na tym, co już znajduje się w lodówce. Sałatki lubię za to, że są szybkie. Szybko można je zrobić i szybko zjeść. A jeśli taką odpowiednio skomponować, może ustawić cały dzień.

Dziś właśnie taka wersja sałatki. Można ją wykorzystać jako dodatek do obiadu, lub jako jeden z posiłków. 

„Power Salad”

Składniki:
3 łodygi selera naciowego
1 pomarańcza
1 gruszka
pomidory koktajlowe

Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do miski. Przed podaniem polewamy dresingiem.
Z sałatką na zasadzie kontrastu najlepiej komponuje się sos z dodatkiem musztardy i octu balsamicznego:

1 łyżka musztardy (najlepiej ostrej)
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek

wszystko zamykamy w słoiku i wstrząsamy.

Sałatka dodaje energii, jest niskokaloryczna i ma właściwości oczyszczające.

Seler naciowy – bogaty w witaminę C, B, , E (witamina młodości), a także kwas foliowy, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo. Pomaga usunąć toksyny z organizmu, zwłaszcza produkty przemiany materii, które zakwaszają organizm. Pomaga również przy zaparciach.

Pomarańcze – źródło beta-karotenu i witaminy C oraz B. Bogate w błonnik, który usprawnia przemianę materii.

Gruszki – zawierają Jod oraz Bor (minerał, który poprawia pracę mózgu). Obniżają ciśnienie krwi (potas).

Pomidory – bogate w antyutleniacze (chronią skórę przed wolnymi rodnikami) oraz witaminę C, E, B oraz potas.

Chyba nie ma lepszego zestawu, by uzupełnić zimowo -wiosenny niedobór witamin i minerałów oraz by dodać sobie energii w tym szaro-burym okresie.
Smacznego 🙂

5 komentarzy

  1. Aga K-A
  2. Asia eSz-Pe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *