Na Zdrowie: lekka dieta, lekkie spaghetti

Nie lubię ciężkiej kuchni. Potrawy ociekające tłuszczem to zupełnie nie moja bajka. A za to uwielbiam gotować i uwielbiam jeść.
Celebruję każdy posiłek. Nie ważnie czy jest to śniadanie, obiad czy kolacja… Ważne, by było zdrowo, lekko, smacznie i kolorowo. Latem szczególnie, gdy dostępne są wielorakie świeże warzywa. Lubię mieć poczucie, że dostarczam mojemu organizmowi to co wartościowe i niezbędne. 
“Jesteś tym co jesz”. Lubię siebie i uważam, że zasługuję na to, co najlepsze. Dlatego nie karmię ciała, czym popadnie. Starannie wybieram składniki mojej diety. Wierzę, ze to mi się zwróci dobrym stanem mojego zdrowia. 
Odchorowuję większość posiłków poza domem (nie, nie w knajpach, w których nie jadam wcale, lecz w “gościach”), gdzie królują “tradycyjne” potrawy, przyrządzane w “tradycyjnym” oleju, z dodatkiem “tradycyjnych” przypraw i sosów INSTAT. Mam zgagę, uczucie ciężkości, i ogromne pragnienie. Po takich daniach chce mi się strasznie pić!
Nie myślcie, ze nie gotuję tradycyjnych dań. A jakże, lecz modyfikuję je do własnych nawyków żywieniowych.
Dziś podam Wam mój przepis na spaghetti. Dodam, że nie jadam makaronów z mięsem. To już za duża dawka WSZYSTKIEGO.

Spaghetti Pomidorowe wg HPM
(porcja dla 2-3 osób)

Składniki:
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
mały słoiczek oliwek zielonych
1 puszka pomidorów lub 4 duże pomidory
1 szklanka wody
3 łyżki przecieru pomidorowego
oregano, bazylia, sól, pieprz, imbir… wedle uznania

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną drobno cebulę. Gdy zacznie mięknąć dorzucić posiekany czosnek i oliwki. Po kilku minutach dołączyć pomidory, a gdy zmiękną dolać szklankę wody i poczekać aż się zagotuje. Po zagotowaniu dodać ok. 3 łyżki przecieru. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku wedle uznania.

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 

Ja często mieszam smaki i oprócz tradycyjnych ziół (oregano, bazylia) lubię wrzucić imbir mielony, paprykę słodką i kardamon.

 

Jest naprawdę smaczne, zdrowe i lekkie. 
Czy wiecie, że:
Pomidory zawierają najwięcej karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen.
Pomidor po przerobieniu zyskuje na wartości odżywczej. Im dłużej gotowany, tym więcej zawiera likopenu – silnego przeciwutleniacza, działającego przeciwnowotworowo i chroniącego m.in. przed zawałem serca, wylewem czy cukrzycą.
Czy wiesz, że:
Gdy zmienisz radykalnie swój sposób odżywiania, sam zaczniesz się zmieniać. Całkowita przemiana trwa ok 7 lat. Nie warto więc z tym zwlekać  :)))
 



5 thoughts on “Na Zdrowie: lekka dieta, lekkie spaghetti”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *