Na Zdrowie: Dlaczego rosół jest zdrowy?

Namiętnie gotuję rosół. To moja ulubiona zupa.
Moja prababcia powtarzała zawsze: “jedz rosół a będziesz żyła długo i zdrowo”. Ona jadła rosół co drugi dzień. Umarła jak miała 99 lat. Cieszyła się żelaznym zdrowiem.

Więc gotuję rosół. Nie będę tu podawała żadnego przepisu. Każdy chyba wie jak rosół wygląda i jak się go przyrządza. Ważne jest tylko by był bogaty w warzywa, zioła i dobrej jakości mięso. Wszystkie polepszacze zabijają “magiczne” działanie tej zupy i jej smak.

Długo się zastanawiałam, dlaczego rosół jest taki wyjątkowy. Dogrzebałam się do takich informacji:

– syci, ale nie jest kaloryczny

– ugotowany z dużą ilością włoszczyzny zawiera m.in. potas (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi), fosfor, wapń i magnez (niezbędne dla kości i zębów, nerek i układu nerwowego), żelazo, witaminy E, A i beta-karoten, pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa.

– gotowanie niestety redukuje witaminę C, ale dla dobrego bilansu dobrze jest rosół posypać np. natką pietruszki

– rosół z kury może zapobiegać nadciśnieniu

– wspomaga przy przeziębieniu i grypie (wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego, zmniejsza stan zapalny w organizmie, nawilża śluzówki, łagodzi katar i kaszel)

Czy Wam też mówiono, że rosół jest zdrowy? To już wiecie dlaczego 🙂

Źródło



16 thoughts on “Na Zdrowie: Dlaczego rosół jest zdrowy?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *