Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

Soczewica, to źródło zdrowia. Bogata jest  w kwas foliowy, żelazo, fosfor, wapń oraz białko. Jest niskokaloryczna i wolna od cholesterolu. Ma niską zawartość tłuszczu. Lekka, a jednocześnie sycąca. To grzech nie wykorzystywać jej właściwości w codziennej diecie.

Dziś proponuję Pastę z Soczewicy Czerwonej, która z powodzeniem może zastąpić zupełnie bezwartościowe sklepowe pasztety, wędliny czy inne wyroby. Doskonała do chleba, grzanek, a nawet  jako dip do potraw.
Składniki:
1 szklana soczewicy
1 puszka pomidorów  lub 3-4 pomidory świeże
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Soczewicę gotujemy do miękkości ok 10-15 min. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pomidory, drobno posiekany czosnek i smażymy dopóki nie odparuje woda. Dodajemy ugotowaną soczewicę, curry, cytrynę. Doprawiamy do smaku. Miksujemy.

Ot cała filozofia. Samo zdrowie w 15min.

🙂



2 thoughts on “Pasta z soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *