Pasta z soczewicy

Soczewica, to źródło zdrowia. Bogata jest w kwas foliowy, żelazo, fosfor, wapń oraz białko. Jest niskokaloryczna i wolna od cholesterolu. Ma niską zawartość tłuszczu. Lekka, a jednocześnie sycąca. To grzech nie wykorzystywać jej właściwości w codziennej diecie.
Dziś proponuję Pastę z Soczewicy Czerwonej, która z powodzeniem może zastąpić zupełnie bezwartościowe sklepowe pasztety, wędliny czy inne wyroby. Doskonała do chleba, grzanek, a nawet jako dip do potraw.
Składniki:
1 szklana soczewicy
1 puszka pomidorów lub 3-4 pomidory świeże
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Soczewicę gotujemy do miękkości ok 10-15 min. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pomidory, drobno posiekany czosnek i smażymy dopóki nie odparuje woda. Dodajemy ugotowaną soczewicę, curry, cytrynę. Doprawiamy do smaku. Miksujemy.
Ot cała filozofia. Samo zdrowie w 15min.
🙂
Uwielbiam wszelkie pasty z warzyw strączkowych, z soczewicy robiłam, ale bez pomidorów, muszę wypróbować Twój przepis 😀
polecam. Pomidory nadają soczewicy słodyczy 🙂