Kurczak z bakłażanem i sosem chilli

Kurczak z bakłażanem i sosem chilli

Dawno nie było o gotowaniu. Pascala i Okrasę już przerobiłam, więc nadszedł czas na moje własne dania. Oczywiście nie przypisuję sobie autorstwa, ale sięgać do źródeł też nie będę. Wiadomo, że na początku był przepis, potem wielokrotne odtworzenie i przerobienie, podejrzewam więc że ostateczna wersja może nie mieć nic wspólnego z oryginałem. Nawet nie pamiętam, gdzie ja to widziałam…

Nie będę też oryginalna. W moim menu głównym dominuje kurczak, więc staram się robić go na możliwie wiele sposobów. Dziś podaję przepis na: 

Kurczaka z bakłażanem i sosem chilli

 
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
bakłażan
pomidory koktajlowe

150 g mleka kokosowego

olej (do smażenia)
papryczka chilli
zmielone płatki owsiane
jajko
1/2 cytryny

1 łyżeczka miodu

sól

pieprz

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dzielimy na 3 części (w sumie 6 kawałków). Każdą rozbijamy na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie panierujemy w jajku i zmielonych płatkach owsianych (można użyć bułki tartej, choć ja już od dawna nie stosuję). Pieczemy na złoty kolor na odrobinie oliwy (użyłam oleju rzepakowego).

Bakłażana myjemy i kroimy na 1cm plastry. Oprószamy solą z każdej strony i odstawiamy na kilka minut. Następnie wycieramy bakłażana ręcznikiem papierowym (dzięki temu staje się on mniej gorzki). Grillujemy kawałki na patelni grillowej (można upiec na zwykłej bądź w piekarniku)

Pomidory kroimy na ćwiartki.

Sos: na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Smażymy ok 3 min. po czym dodajemy soku z 1/2 cytryny. Po kolejnej minucie dodajemy 1 łyżeczkę miodu. Gdy miód się rozpuści dodajemy ok 150 g mleczka kokosowego. Czekamy aż sos się zredukuje ciągle mieszając.

Podanie: na talerz wykładamy po 2 kawałki kurczaka, plastry bakłażana i pomidory. Wszystko polewamy sosem. Dekorujemy pietruszką, bazylią bądź rukolą (jak na zdjęciu). Podajemy z ryżem bądź dowolną kaszą.



2 thoughts on “Kurczak z bakłażanem i sosem chilli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *