Pesto z papryki

Pesto z papryki

Dawno  już nie popełniłam wpisu kulinarnego. Czas to zmienić. Moja wiedza na temat żywienia się poszerza, moja kuchnia ewoluuje. Coraz więcej eksperymentów z kuchnią wegetariańską i z węglowodanami. Staram się nie pozyskiwać ich pieczywa, makaronu i produktów mącznych. Chleba nie jem wcale, a jeśli kusi mnie makaron to wybieram bezglutenowy. Wiem, że jest czasem trzy razy droższy od pełnoziarnistego, ale nie odczuwam tego jeśli jem makaron nie częściej niż raz w tygodniu.

Ale jak już ten makaron ląduje na moim talerzu to go CELEBRUJĘ!

Dziś sprzedam Wam mój przepis na PESTO Z PAPRYKI

Produkty:
makaron spaghetti gluten free (lub pełnoziarnsty)
2 papryki
1 limonka
1 łyżka oliwy z oliwek
50g wiórków kokosowych
30g płatków migdałowych

sól, pieprz

rukola

Przygotowanie:

Pesto:
Paprykę myjemy, nacieramy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 200st.). Gdy skórka zacznie pękać wyciągamy paprykę i owijamy folią aluminiową. Gdy papryka przestygnie, odwijamy z foli, zdejmujemy skórkę i wycinamy gniazda nasienne. Przekładamy do naczynia i dodajemy oliwę z oliwek. Miksujemy blenderem na gładko. Na patelni prażymy wiórki kokosowe. Gdy się zarumienią dodajemy do masy paprykowej. Na koniec dodajemy sok z wyciśniętej limonki (może być też cytryna lub sok z pomarańczy) i doprawiamy solą i pieprzem.

Na tej samej patelni co wiórki, prażymy na złoto migdały.

Makaron gotujemy zgodnie z informacją podaną na opakowaniu. Po ugotowaniu mieszamy z przygotowanym pesto.

Sposób podania:

Na talerzu układamy rukolę (1-2 garści), potem wykładamy makaron z pesto i posypujemy uprażonymi migdałami.

Smacznego!



2 thoughts on “Pesto z papryki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *