Kasza jaglana na pure z groszku

Kasza jaglana na pure z groszku

Tak jak kiedyś nie lubiłam kaszy jaglanej, teraz ją uwielbiam! Długo nie mogłam znaleźć na nią swojej metody. Gotowana na sypko była nijaka, na słodko nie jadam, jako dodatek do zup – gdzieś się smakowo gubiła. Aż pewnego dnia eksperymentalnie zrobiłam jedno patelniowe  danie “a’la kaszotto”.

Bingo. Kasza jaglana w towarzystwie warzyw, ziół i przypraw trafiła prosto w mój smak.
Dziś podam Wam przepis na kaszę w mojej ulubionej wegańskiej wersji, idealnie wpisującej się w dietę niełączenia.

 

Kasza jaglana na pure z groszku

 

Składniki:

150g kaszy jaglanej
1 cukinia

mrożony zielony groszek (1 opakowanie)
1 limonka
pęczek zielonej cebulki
1 łyżeczka pasty green curry
pęczek koperku
1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na sypko. Na patelni podgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Gdy zacznie mięknąć dodajemy pokrojoną cebulkę i pastę curry. Wszystko dusimy jeszcze ok 2 min, następnie dodajemy ugotowaną kaszę i drobno posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Pure z groszku.
Groszek gotujemy w niewielkiej ilości wody (tak by przykryć groszek). Po ugotowaniu odcedzamy pozostałą wodę lub odparowujemy (polecam ten sposób, wtedy nie tracimy cennych witamin i minerałów). Następnie blendujemy groszek na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z całej limonki. Mieszamy tak by sok połączył się z groszkową masą.

Sposób podania:
Wykładamy pure na talerz, na górę kładziemy kaszotto jaglane. Całość można skropić limonką i posypać ulubionymi ziarnami.

 

Kasza jaglana niestety jest niedoceniania w polskiej kuchni, a szkoda bo właściwościami odżywczymi dorównuje kaszy gryczanej. Jest bogata w dobrze przyswajalne białko, witaminy z grupy B, żelazo i miedź przy niewielkiej zawartości skrobi.

Nie zawiera glutenu (produkuje się ją z prosa – zboże bezglutenowe). Jest lekkostrawna. Ma właściwości przeciwzapalne oraz oczyszczające (wysusza błony śluzowe z nadmiaru wydzieliny). Odnosząc się jeszcze do poprzedniego wpisu Czy grozi Ci zakwaszenie organizmu, kasza jaglana jest zasadotwórcza, więc pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową.

Jeśli masz problem z przekonaniem się do tej wyjątkowej kaszy, wypróbuj ten przepis, bo warto włączyć kaszę jaglaną do swojego menu. Dla zdrowia!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *