Vilcacora jako panaceum na wiele dolegliwości

Vilcacora jako panaceum na wiele dolegliwości

Promocja i Reklama

Vilcacora, inaczej nazywana również kocim pazurem, jest rośliną charakteryzującą się właściwościami prozdrowotnymi. Rozsławiona w Ameryce Południowej, gdzie od tysiącleci była stosowana przez tamtejszą ludność. W Polsce natomiast traktowana jako suplement diety, wywierający dobroczynny wpływ na układ odpornościowy organizmu oraz funkcjonowanie stawów. Ostatnimi czasy coraz więcej mówi się również o tym, że wspomaga leczenie nowotworowe.

Vilcacora od lat budzi duże zainteresowanie wśród szerokiego grona uczonych, nie tylko lekarzy, ale również farmaceutów czy nawet botaników. Liczne badania nad tą substancją wykazały szerokie spektrum właściwości, jakimi bez wątpienia się charakteryzuje.

Umiejętnościami leczniczymi tej rośliny są liście, kora oraz korzeń. To w nich zawarte są dobroczynne związki, takie jak polifenole, sterole, alkaloidy indolowe czy glikozydy kwasu chinowego. Wymienione składniki wyróżniają się właściwościami antywirusowymi, obniżającymi ciśnienie krwi, chroniącymi przed występowaniem wrzodów układu pokarmowego, zmniejszającymi napięcie mięśni, a także działaniem przeciwzapalnym. Dużo również mówi się o tym, że Vilcacora pobudza układ odpornościowy do działania, hamując rozwój białaczki czy też innych chorób nowotworowych. Zawarte w roślinie flawonoidy chronią przed występowaniem wielu chorób, co jednoznacznie zostało potwierdzone licznymi badaniami. Udowodniono, że wykazują się działaniem przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Warto również zauważyć, że Vilcacora zawiera również taninę, która działa dobroczynnie na perystaltykę jelit oraz dróg żółciowych, wykazując się przy okazji właściwościami pobudzającymi apetyt.

Uważa się, że wyciąg z Vilcacory jest polecany w leczeniu takich chorób, jak artretyzm, astma, stany zapalne jelit, nerek i żołądka. Preparat wykazuje się dobroczynnymi efektami w infekcjach retrowirusowymi, a także w przypadku wirusów opryszczki. Z uwagi na fakt, że wyciąg z rośliny charakteryzuje się wysokimi walorami smakowymi, substancja stosowana jest w postaci herbatki poprawiającej apetyt oraz usprawniającej działanie całego układu pokarmowego.

Wyciąg z Vilcacory może być stosowany wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W tym drugim przypadku stosuje się odwary i napary na skórę, łagodzące nadwrażliwość, reakcje alergiczne oraz stany zapalne. Coraz częściej można spotkać produkty z branży kosmetycznej wykorzystujące wyciąg z substancji do leczenia podrażnień skóry, chroniąc ją jednocześnie przed zgubnym wpływem czynników atmosferycznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *